Tentoonstelling in de Burgerzaal, zomer 2019

Juli 2019 – Hoe leefden Zutphenaren in de Hanzetijd? Hoe zag de handel eruit en hoe komt het dat we daar nu nog zoveel van weten? Dat ontdek je in de tentoonstelling In de voetsporen van de Hanze.

Dit jaar is het exact 350 jaar geleden dat in Lübeck de laatste Hanzevergadering werd gehouden. De Hanze is een unie van steden die handel dreven met elkaar. Zutphen, gunstig gelegen aan IJssel en Berkel, was toen een machtige stad. In de archieven en depots van de gemeente Zutphen zijn levensverhalen en spullen van handelaars uit die tijd bewaard gebleven. Een van die verhalen is dat van Albert op de Korenmarkt. Met hem maak je kennis in de tentoonstelling en je zult zien dat ‘de Hanze’ hier belangrijk was, en nog steeds is. 

Onderzoeker Jeroen Benders ontdekte het verhaal van Albert op de Korenmarkt in het Regionaal Archief Zutphen. Uit brieven, rechtszaken, rekeningen en aktes vond hij feiten over deze koopman en partenreder. Samen vertellen zij ons over de internationale positie van de stad en hoe het leven er ruim vijfhonderd jaar geleden uitzag. Documenten en objecten uit die tijd maken onderdeel uit van de tentoonstelling. Ook staat de maquette van Zutphen in 1485, die door Constant Willems wordt gebouwd, daar opgesteld. 

Een grote blikvanger is de schepenbank in de Burgerzaal. Nadat Zutphen van Otto 1, graaf van Gelre en Zutphen, stadsrechten had gekregen, kon ze een schepenbank instellen. Dat betekende dat de bestuurs- en de rechtsmacht in handen werd gelegd van een college van schepenen. Zij zorgden voor het bestuur van de stad en spraken recht in geschillen en vanaf de zestiende eeuw ook in criminele zaken. Vanaf ongeveer 1450 tot 1889 gebeurde dat in de Burgerzaal. Van de schepenbank is nu een levensgrote impressie gemaakt. Waan jezelf even een middeleeuwse rechter en maak hier een selfie. 

De tentoonstelling In de voetsporen van de Hanze maakt deel uit van het Hanzejaar. 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.