Kleinste Muziekinstrumenten museum ter Wereld in Zutphen!

April 2018 – Het Geelvinck Muziek Museum in Zutphen is niet alleen het museum met de grootste collectie fortepiano’s in Nederland, het heeft sinds kort ook het kleinste muziekinstrumentenmuseum ter wereld (Guiness Book of Records!) in huis.
De herkomst van dit kleinood moeten we zoeken in, of in de buurt van, het stadje Plauen in Thüringen, vroeger een deel van Oost-Duitsland, in de voormalige DDR. Op poppenhuisformaat zijn de meest uiteenlopende muziekinstrumenten te zien, van fluiten en violen, tot een zinc en een serpent, alles rond een vleugel opgehangen en uitgestald. De zink, ook wel cornetto genoemd, is een blaasinstrument dat zijn glorietijd beleefde tijdens de renaissance en ook nog in de vroege Barok, bijvoorbeeld in de muziek van Claudio Monteverdi, maar dat vervolgens in onbruik raakte. De serpent is eveneens een blaasinstrument die rond 1590 in Auxerre (Frankrijk) is uitgevonden.

Met oneindig veel liefde en nauwgezetheid is dit juweeltje eens in de tijd van de DDR samengesteld. Dit snoepje voor jong, maar zeker ook voor oud, nu te genieten in Zutphen!

 

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.