Ben’s story

Jong Metropole geïnspireerd door het erfgoed van Zutphen in afsluitend concert: Ben’s story, vernoemd naar de stadsgids die het gezelschap rondleidde in Zutphen.

Op 31 oktober 2021 trad Jong Metropole op in de Hanzehof & Buitensociëteit in Zutphen met het concert: Higher Ground. Hier liet een afvaardiging van Jong Metropole voor de eerste keer als afsluiting van het Erfgoedfestival 2021 het muziekstuk horen, geïnspireerd door de geschiedenis en het erfgoed van Zutphen.

Higher Ground
Jong Metropole is een samenwerking van Nationale Jeugdorkesten Nederland (NJON), het Nationaal Jeugd Jazz Orkest (NJJO) en het Metropole Orkest (MO). Het orkest verbindt de twee werelden van jazz en klassieke muziek. In het concert Higher Ground op 31 oktober verbluften de muzikanten van Jong Metropole het publiek met nieuwe en traditionele vormen van r&b, soul en funk, samen met soulzangeres Michelle David en onder het dirigentschap van Ansgar Striepens.

Op bezoek in Zutphen
Een afvaardiging van Jong Metropole werd voor het Erfgoedfestival afgelopen zomer rondgeleid door Zutphen op uitnodiging van Erfgoedcentrum Zutphen. Daar bezochten de muzikanten een kleine arbeiderswoning van de David Evekink Stichting, een voorbeeld van negentiende-eeuwse sociale woningbouw. De muzikanten van Jong Metropole luisterden hier naar de verhalen van de gidsen over het huis en de bewoners. Zij vertaalden hun ervaringen en bevindingen naar een nieuwe compositie.

Ben’s Story
Bij het maken van het nieuwe muziekstuk, speelden de muzikanten van Jong Metropole met contrasten. Hiermee wilden zij de sociale gelaagdheid en het verschil tussen arm en rijk muzikaal in beeld te brengen.  Het resultaat: Ben’s story, vernoemd naar de stadsgids die het gezelschap rondleidde in Zutphen. Dit stuk speelde de afvaardiging van Jong Metropole voor de eerste keer op 31 oktober, als afsluiting van het Erfgoedfestival. Je kunt Ben’s story hier beluisteren.

Reacties zijn gesloten.