Afscheid Jan Gibcus

Jan Gibcus

Als je met Jan Gibcus door Zutphen wandelt vliegen de jaartallen je om de oren. Jan (74) kent Zutphen op zijn duimpje. Als stadsgidscoördinator zette hij 12 ½ jaar geleden de stadswandelingen op de Zutphense kaart. Na achtentwintig jaar neemt hij afscheid van zijn geliefde Zutphen: “Ik laat wel wat achter.”

Door Alize Hillebrink

“Mijn vrouw en ik komen oorspronkelijk uit Groningen. Omdat ik een functie kreeg bij de Zutphense gevangenis als hoofd arbeid en opleidingen, verhuisden we naar Zutphen. Ik heb me altijd erg prettig gevoeld in Zutphen in tegenstelling tot mijn vrouw, zij heeft hier nooit echt kunnen aarden. Ze vindt Zutphen mooi, maar de ligging is volgens haar verkeerd. Ze wil graag terug naar haar ‘roots’. Ik heb haar ooit meegesleept naar Zutphen, nu sleept ze mij weer terug naar Groningen!”.

Na zijn pensioen ging Jan kunsthistorie studeren aan de Vrije Universiteit. Architectuur vond hij het leukst. Toen zijn oog viel op een advertentie voor Stadsgids bij Gilde Zutphen meldde hij zich aan. “Kon ik direct mijn kennis toepassen.” Zes maanden later was hij coördinator. “Ik heb verschillende wandelingen ontwikkeld. De historische stadswandeling is het meest geliefd.”

Jan is een man met een plan. De leukste ideeën komen uit zijn koker. Daarbij gaat hij bedachtzaam te werk. “Alles wat je bedenkt moet je ook waar kunnen maken.” Als projectsecretaris van de Zutphense HAND (Hulp Aan Noodlijdende Derden) kwam hij op het idee om ook donaties te verstrekken aan lokale projecten, iets dat in veertig jaar nog niet eerder was gebeurd.

Samenwerken bleek de sleutel tot het succes van de stadswandelingen. Met TIP, de VVV, Zutphen Promotie en de Zutphense ondernemers.”Elkaar iets gunnen, daar gaat het om. Toen ik in 2004 bij Gilde Zutphen begon waren er vijf gidsen en rond de driehonderd bezoekers per jaar. Nu hebben we twintig gidsen en 4500 bezoekers per jaar! De mooiste rondleiding die ik ooit heb gegeven was voor iemand die doof en blind was. Dat was wel een uitdaging, maar gelukkig had de mevrouw een tolk bij zich. Na afloop was ze zo enthousiast dat ze mij bijna om de nek vloog.”

De stap terug naar Groningen is niet zo groot als het lijkt. “Ik ben erelid van de Zutphense voetbalclub en ik vind vast wel weer wat om te doen. Ik vind mijn weg wel weer. Maar nu voelt het wel gek dat ik even niks te doen heb, het lijkt alsof ik opnieuw met pensioen ga. In Groningen zit ook een Gilde, maar dat is niet erg actief, dus wie weet… heb ik weer wat te doen!”

(Bron: Nieuwsblad CONTACT Zutphen/Warnsveld d.d. 23 maart 2017)

Stadsgids Jan zwaait na 12,5 jaar af

Het verhaal van Teunis, de stadsheraut en drinkebroer. Hij woonde in de toren en had zijn nap met jenever altijd in een mum van tijd leeg. Vandaar de benaming Droge Naptoren. Of het verhaal van de Bourgonjetoren met het kanon dat op afbetaling uit Duitsland werd gehaald maar nooit werd gebruikt. De hertog van Orleans wilde het graag hebben. Hij zou de stad niet aanvallen als hij het kanon mocht hebben.

ZUTPHEN – Jan Gibcus is 12,5 jaar stadsgids geweest en heeft op zijn tochten door de binnenstad tal van dot soort smakelijke verhalen verteld. ,,Je moet natuurlijk wel een beetje aanvoelen welk publiek je voor je hebt. Bij een familiereünie zijn er altijd mensen die elkaar lang niet hebben gezien en vragen hoe het met de rest van de familie is. En bij een gezelschap van hoogleraren is de sfeer weer anders dan bij een bedrijfsuitje.”

Verhuizen
In de woonkamer van de 74-jarige Zutphenaar staan de verhuisdozen klaar. ,,Wij gaan na 28 jaar Zutphen naar de stad Groningen, waar we allebei zijn geboren en getogen. ” Alsof hij de vraag al had verwacht: ,,Of ik daar ook stadsgids word… Ik twijfel nog een beetje. Ik ken nog wel veel van Groningen maar zal me toch in de verhalen achter de gebouwen moeten verdiepen.”

Het begon voor Gibcus allemaal na zijn pensionering als hoofd opleidingen bij de gevangenis in Zutphen. ,,Ik was al twee jaar met pensioen toen ik een oproep van de Gildegidsen zag staan waarin om nieuwe mensen werd gevraagd. Ik werd vrij snel aangenomen. Het werk is de afgelopen jaren enorm gegroeid. We begonnen met vijf gidsen en leidden een paar honderd mensen per jaar rond. Nu hebben we twintig gidsen en worden er zo’n 4500 mensen rondgeleid. Ook de opleiding voor de stadsgidsen is in de afgelopen jaren enorm verbeterd. Om stadsgids te worden, moet je nu de cursus Zutphenkunde doen, die vijf avonden en twee buitenactiviteiten omvat.”

Samenwerking
Gibcus is altijd een man van samenwerking geweest. ,,Met de VVV hebben we geregeld dat wij de ene week de stadswandelingen doen, de andere week gidsen van Stichting Arrangementen Zutphen. Ook met het bedrijfsleven zijn goede contacten ontstaan. Mensen die een wandeling meemaken, zijn altijd verbaasd dat er in Zutphen zoveel mooie historische gebouwen bewaard zijn gebleven en dat de binnenstad zo goed is onderhouden.”

Gibcus neemt op 4 april officieel afscheid. Ook medecoördinator Hans Vermeer van de Gildegidsen, met wie Gibcus lang prettig samenwerkte, heeft afscheid genomen.

(Bron: Zutphense Koerier d.d. 5 april 2017)

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.