Burgerzaal: het kloppend hart van Open Monumentendag Zutphen

Artikel uit Contact nr. 29, 21 juli 2021

Open Monumentendag 2021

ZUTPHEN – Mijn monument is jouw monument. Dat is het thema van waarbij gastvrijheid en toegankelijkheid centraal staan. Iedereen is op 11 en 12 september namelijk welkom in de tientallen monumenten die in dit weekend gratis toegankelijk zijn. Het comité van Open Monumentendag Zutphen bezoekt alvast een aantal van die plekken. Bestuursleden Saskia Beeftink en Clasien Burkels ontmoeten elkaar in de Burgerzaal.

De Burgerzaal is tijdens Open Monumentendag Zutphen twee dagen lang hét centrale informatiepunt waar het programmaboekje is af te halen en erfgoed partners zich presenteren. Maar dat is niet de voornaamste reden dat Saskia en Clasien ervoor kozen om de Burgerzaal uit te lichten. Saskia: “Clasien en ik zijn al enige tijd actief als stadsgidsen bij Het Gilde. Een paar jaar geleden kwam de gemeente naar ons toe met de wens om met behulp van vrijwilligers meer monumenten open te stellen. Clasien is dat gaan coördineren en ik ben haar ‘tweede man’. Als eerste hebben we de Burgerzaal opengesteld. Het is zo’n prachtige zaal en het was zo jammer dat de deur altijd potdicht zat. Zo’n parel die verscholen bleef, dat kon eigenlijk niet.”

“Het mooie van de Burgerzaal is dat je hier voor mijn gevoel heel dichtbij komt bij hoe het ooit geweest moet zijn in Zutphen”, vertelt Saskia. “Ik heb soms het gevoel dat de mensen van toen uit de Hanzetijd hier nog zijn en met ons meekijken. En natuurlijk is het ook bijzonder dat het pand uit de veertiende eeuw er na al die jaren nog staat. Er zijn ook panden die maar een generatie meegaan. Als je het dan hebt over duurzaamheid, dan is dit pand wel erg duurzaam.”

Clasien vult haar aan: “En het mooie is dat na al die jaren de Burgerzaal, dat ooit vleeshuis was en later schepenbank, nog steeds gebruikt wordt door burgers. Hier worden de raadsvergaderingen gehouden, maar we heten hier jaarlijks ook 20.000 tot 30.000 bezoekers welkom. En bijna allemaal zijn ze overdonderd door de schoonheid van deze zaal.” “Gisteren zei een Duitse toerist nog dat hij begeistert was. Dat is toch geweldig”, aldus Saskia. Naast de Burgerzaal zijn dankzij zo’n 50 vrijwilligers van het Gilde ook de Wijnhuistoren, Bourgonjetoren en sinds kort ook de St. Janskerk opengesteld voor publiek.

Tijdens Open Monumentendag wordt de Burgerzaal twee dagen lang ingericht als informatiepunt. Het is dan een komen en gaan van mensen. Volgens Saskia en Clasien zorgt het openstellen van monumenten ook voor levendigheid in de stad.

Clasien: “Het geeft wel een trots gevoel dat we nu al vier monumenten toegankelijk hebben gemaakt. Je merkt dat toeristen het geweldig vinden, maar ook inwoners van Zutphen. Het leuke van gids zijn is om over je stad te kunnen vertellen maar ook om het te kunnen laten zien.” Dat kan Saskia alleen maar beamen: “Niets zo frustrerend als een dichte deur.”

De Burgerzaal aan de Lange Hofstraat 4 is vanaf donderdag 22 juli van donderdag tot en met zondag weer gratis geopend voor publiek. Dan start er ook een kleine tentoonstelling over De Vergeten Eeuw.

www.openmonumentendagzutphen.nl


Muziek & Techniek

Op 11 en 12 september is méér te doen in Zutphen. Op 11 september is de jaarlijkse Bos Dweildag en op 12 september wordt het Techniek en doe-festival Ambacht 21 gehouden. Beide evenementen spelen zich af in de binnenstad.

Reacties zijn gesloten.